Trouwen in Dordrecht

Trouwen in Dordrecht

Van harte gefeliciteerd met jullie voornemen om binnenkort in het huwelijk te treden of jullie partnerschap te laten registreren. Met deze gebeurtenis onderstreep je de liefde voor elkaar. Het is één van de belangrijkste beslissingen die je in je leven zal nemen.

Dordrecht komt graag aan jullie wensen tegemoet. De trouwambtenaren houden rekening met jullie persoonlijke wensen. Ze maken met liefde een toespraak op maat voor jullieHet Dordtse Stadhuis is een prachtige, historische en geliefde locatie voor deze bijzondere dag.

Maar als u de ceremonie liever op een andere plek in de stad wilt hebben dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Wat dacht u van……………………….. de Grote Kerk, Hotel Bellevue, Art & Dining of gewoon in uw achtertuin.

Het huwelijk of de partnerschapsregistratie kan op alle dagen van de week voltrokken worden, ook op zaterdag of zondag. In Dordrecht kan je 24 uur per dag, 7 dagen in de week trouwen. 

De ceremonie van het huwelijk of partnerschapsregistratie in Dordrecht is niet zomaar iets! Dit gebeurt in de mooiste stad van Nederland. Voor deze plechtige gebeurtenis hebben jullie een ambtenaar van de burgerlijke stand nodig. Dordrecht beschikt over een ruim aantal ambtenaren van de burgerlijke stand. Jullie hebben de mogelijkheid een voorkeur voor een bepaalde ambtenaar uit te spreken. Met de ambtenaar die jullie ceremonie voltrekt, hebben jullie kort voor de gebeurtenis een gesprek als jullie dit wensen. Met de informatie die jullie tijdens dit gesprek geven, kan hij of zij een toespraak voorbereiden waarin jullie zich herkennen. Ook kunnen jullie tijdens dit gesprek je specifieke wensen kenbaar maken. Zij laten die dan in vervulling gaan voor zover dit binnen hun mogelijkheden ligt. Het is tenslotte jullie dag! 

Wist u dat?

 • Getuigen meerderjarig moeten zijn?
 • Er minimaal twee getuigen bij een huwelijk aanwezig moeten zijn en dat dit er maximaal vier mogen zijn?
 • Er voor bruiloftsgasten die niet goed ter been zijn een lift aanwezig is in het Stadhuis?
 • Er tijdens de trouwplechtigheid volop gelegenheid is om foto’s te maken of te filmen?
 • Er een parkeerverbod geldt op het Stadhuisplein?
 • U per bruidsstoet 5 parkeerkaarten kunt aanvragen bij de Stadswinkel?
 • Er altijd gelegenheid is een ander dan de ambtenaar de toespraak te laten houden?
 • Het strooien van rijst e.d. niet is toegestaan binnen de locatie?
 • Het strooien van rijst een gevaarlijke gladheid veroorzaakt?
 • De ambtenaren speciaal voor u een toga aantrekken?
 • Er geen honden en andere dieren toegelaten worden in het Stadhuis?
 • Het verboden is in en om de trouwlocatie iets op of aan te plakken?
 • Er in de Jachtkamer niet wordt afgeweken van het maximum van 18 personen (inclusief bruidspaar)?

Locatie naar keuze
In Dordrecht kunnen jullie zelf een locatie kiezen: bv. bij je thuis, in een hotel of restaurant, op een boot, ergens in de buitenlucht. Minstens 3 maanden van tevoren stuur je een schriftelijk verzoek aan de Stadswinkel. Voor meer informatie en de kosten verwijzen wij je naar de Stadswinkel of www.dordrecht.nl/trouwen.

Ambtenaar naar keuze
Jullie kunnen in Dordrecht zelf een trouwambtenaar uitkiezen. Een foto en kort profiel van elke trouwambtenaar staan op de website van de gemeente, www.dordrecht.nl/trouwen.

Aangifte
In Dordrecht vindt de aangifte voor huwelijk of partnerschap plaats in de Stadswinkel op de begane grond van het Stadskantoor. Hiervoor moet je een afspraak maken.

Voor deze aangifte ben je wettelijk gebonden aan jouw woonplaats. Voor de voltrekking van jullie huwelijk of partnerschapsregistratie kunnen jullie kiezen uit iedere gemeente in Nederland. De keuzegemeente moet echter bij de ondertrouw al bekend zijn, omdat deze gemeente in de akte vermeld moet worden.

Dordrecht is: hip, historisch, culinair, gezellig, dichtbij en erg fotogeniek.