Leuke weetjes en feiten

Tradities, de leukste weetjes en feiten over trouwen op een rij.

Advertentie  
Wanneer er in een dagblad een advertentie werd gezet, dan hoorde de naam van de man boven die van de vrouw te staan.  

Bedankjes  
Officieel is het de bruid die voor de cadeaus, de bloemen en de brieven bedankt, maar je ziet tegenwoordig dat bruid en bruidegom dat samen doen. Ook al heeft de bruidegom op het feest iedereen al mondeling bedankt dan is het gepaster alsnog een brief of kaart te sturen. Je wordt geacht dit binnen zes tot acht weken na de huwelijksdag te doen. Het leukste is wanneer je iedereen een persoonlijk briefje schrijft, maar dit is zeer veel werk en dus kun je de kaarten ook laten drukken. Toch is het heel persoonlijk om ook op deze kaarten een klein persoonlijk woordje te schrijven: Stuur iedereen een briefje en zeg hoe je het cadeau waardeert. Wacht niet te lang met schrijven, want als mensen je er niet over op de receptie gesproken hebben, zullen ze zich afvragen of het cadeau wel is aangekomen. Zeg iets persoonlijks in het briefje zodat de geadresseerde weet dat je zijn cadeau met hem persoonlijk in verband brengt. Noem het cadeau duidelijk in de brief. Bedank voor geld door te schrijven hoe je het geld gaat gebruiken.  

Bruidsboeket  
De vier bekendste vormen in een bruidsboeket zijn: • Een Biedermeierboeket is klein, compact en rond waarin de bloemen dicht op elkaar gestoken zijn. Het is vaak omgeven door wit kant of stevig bladgroen. • Een boeket in druppelvorm is van boven breed opgemaakt en loopt uit in een wat langere punt. • Een boeket in watervalvorm is een wat groter, compact boeket waaruit op speelse wijze bloemen en groen naar beneden hangen. • Een boeket in de zogeheten vrije vorm kan elke vorm hebben. In een dergelijk boeket kunnen in plaats van bloemen ook bijvoorbeeld veertjes, linten en vruchten verwerkt zijn. Wellicht het mooist en meest verzorgd is het draad gebonden boeket. Hierbij worden de bloemen en groen verstevigd met staaldraad. De stelen worden ten behoeve van de houdbaarheid ingepakt in vochtig materiaal en daarna omwonden met tape, touw, raffia of dezelfde stof als de bruidsjapon. Het boeket is prettig draagbaar, eenvoudig neer te leggen en goed te bewaren. Maar het maken van een draad gebonden bruidsboeket is erg arbeidsintensief en daardoor tamelijk kostbaar. De bloemen hebben tevens een betekenis van oudsher: Anemoon; verwachting, Fresia; onschuld Hyacint; vreugde Iris; wijsheid Kamille; harmonie Lelie; puurheid Narcis; waardering Oranjebloesem; vruchtbaarheid Roos; liefde Sneeuwklokjes; hoop  

Bruidsstoet  
Als de bruidsstoet richting stadhuis vertrekt, is de traditionele indeling van de auto's redelijk logisch: in de eerste auto het bruidspaar (de bruid links van de bruidegom), de bruidskinderen gaan in dezelfde auto of in eventueel in een volgende, daarna volgende de beide ouders, de getuigen en de rest van de gasten.  

De cadeaus  
Bij de traditionele bruiloft pakt het bruidspaar de cadeaus niet zelf uit. De bruidsmeisjes pakken de cadeaus aan en zetten ze op de cadeautafel. Elk cadeau wordt van een kaartje of sticker voorzien, zodat het bruidspaar later wel de gasten kan bedanken.  

De kleding  
Volgens traditie zoekt de bruid zelf haar jurk uit en de bruidegom zelf zijn kostuum. Voor de ringen geldt officieel eigenlijk hetzelfde. Toch kiezen tegenwoordig vrijwel alle paren ervoor om samen ringen uit te zoeken en ook voor de kleding begint dit steeds gebruikelijker te worden. Kiezen de bruid en bruidegom er toch voor zelf hun eigen kleding uit te zoeken (wel bij dezelfde zaak om problemen in kleurstelling te voorkomen), dan is het de bedoeling dat het paar elkaars kleding pas ziet op de dag van het huwelijk.  

De kleding van de gasten  
Nu mensen zelf meer tijd, geld en moeite in hun bruiloft stoppen, verwachten ze ook meer van hun gasten. Als kledingvoorschrift zie je daarom steeds vaker 'black tie' op de kaart vermeld. In dat geval wordt tijdens de plechtigheid en in de bruidsstoet een jacquet verwacht voor de heren en 's avonds een smoking. Voor de dames wordt 's avonds galakleding verwacht. Mantelpakjes en pantalons zijn in dat geval voor dames 'not done'. Informeer wel even voor de zekerheid hoe strikt deze norm geldt. Soms bedoelt men alleen maar te zeggen dat men nette kleding verwacht.  

De gastenlijst  
Volgens de traditie is het de moeder van de bruid die, in overleg met de ouders van de bruidegom, de gastenlijst samenstelt, de uitnodigingen verstuurt en bijhoudt wie wel en niet komt. In praktijk zie je dit zelden meer. Meestal stelt het paar zelf de gastenlijst samen. De uitnodigingen worden dan door de ceremoniemeester verstuurd, vaak inclusief mededelingen die voor het bruidspaar verborgen moesten blijven. De ceremoniemeester houdt dan ook bij wie er wel en niet komt. Volgens traditie worden de namen van de genodigden met de hand geschreven.  

De openingsdans  
De openingsdans op het feest wordt door het bruidspaar gedanst. Meestal is dit een makkelijk te dansen quickstep of foxtrot. Bij de tweede dans mogen of moeten ze wisselen (meestal helpt de band daarbij een handje). In dat geval vraagt de bruidegom de moeder van de bruid ten dans, en danst de bruid met haar vader. Daarna zijn de ouders van de bruidegom aan de beurt. De laatste dans is traditioneel ook weer voor het bruidspaar. Die dansen dan als laatste een wals. 

Gekleurde dagen  
In het zwart trouwen doet rouwen, men gaat scheiden, zo zei men vroeger. Echter, als je trouwde in het blauw, dan was je liefde je altijd trouw. Woensdag was de beste dag om te trouwen, donderdag de slechtste. En de ring droeg men altijd links, omdat dit de kortste weg naar het hart is.  

Het bruidsboeket  
Volgens de traditie hoort de man het bruidsboeket voor de vrouw uit te zoeken en op de dag van het huwelijk aan haar te geven. In praktijk is dat met de nieuwe generatie trouwjurken niet echt handig. Het boeket moet perfect passen bij de jurk en wordt daarom tegenwoordig meestal door de bruid zelf geregeld of samen uitgezocht. Uiteraard wordt het boeket de ochtend van de bruiloft wel bij de bruidegom afgeleverd, zodat de traditie van het overhandigen van het boeket wel intact kan blijven.  

Het snijden van de taart  
Voor een goed en gelukkig huwelijk snijden jullie samen de taart aan. Snij meteen twee stukjes en voer elkaar een stukje taart. Hierna wordt de rest door bedienend personeel gesneden en geserveerd, wacht even tot de fotograaf gereed is.  

Honeymoon  
De verlovingstijd werd vroeger gebruikt om over de prijs van de bruid te onderhandelen. De Saksen ontvoerden de bruiden in hun tijd gedurende de tijd van een volle maan, en omdat zij verliefd waren, waren ze in "honey", hier komt het woord honeymoon vandaan.  

Huwelijksaanzoek  
Volgens de traditie hoort de bruidegom de bruid ten huwelijk te vragen. Bij voorkeur echt als officieel aanzoek, op een bijzonder moment. Dus voor de dames die echt voor de traditie willen gaan: heb geduld! En anders ... een traditie minder. Veel stellen beslissen tegenwoordig samen om te trouwen en ook vrouwen gaan steeds vaker over tot een huwelijksaanzoek.  

Huwelijksreis  
Waar de huwelijksreis naartoe ging, was een geheim voor de bruid. De bruidegom moest dat tot in de puntjes zelf regelen.  

Huwelijksverjaardagen

1 jaar

Katoenen bruiloft

20 jaar

Porseleinen bruiloft

50 jaar

Gouden bruiloft

2 jaar

Lederen bruiloft

25 jaar

Zilveren bruiloft

55 jaar

Smaragden bruiloft

5 jaar

Houten bruiloft

30 jaar

Parel bruiloft

60 jaar

Diamanten bruiloft

10 jaar

Tinnen bruiloft

35 jaar

Koralen bruiloft

65 jaar

Briljanten bruiloft

12 1/2 jaar

Koperen bruiloft

40 jaar

Robijnen bruiloft

75 jaar

Albasten bruiloft

15 jaar

Kristallen bruiloft

45 jaar

Saffieren bruiloft

80 jaar

Eiken bruiloft

 

Just Married  
Een schoen achter de auto betekent de overdracht van verantwoordelijkheid van de vader van de bruid aan de bruidegom. In veel landen wordt tijdens de bruiloft veel lawaai gemaakt om de boze geesten weg te jagen en daarom werden ook blikken achter de bruidsauto gehangen. Om de boze geesten ook nog in verwarring te brengen, droegen de bruidsmeisjes dezelfde jurk als de bruid.  

Korte bruidssluier  
Vroeger dacht men dat het ongeluk bracht het gezicht van de bruid op de trouwdag te zien, daarom droeg zij een sluier. Hierdoor kon het gebeuren dat Daan trouwde met de lelijke zuster in plaats van de mooie Iris. Sindsdien wordt de korte sluier (blusher) weer gebruikt. Tegenwoordig trouwt men ook vaak zonder sluier.

Kosten  
De kosten van een bruiloft werden gedeeld tussen ouders van bruid en bruidegom. Voor de bruidegom betekende dat kosten van het feest of diner voorafgaand aan de huwelijksdag, het stadhuis, het bruidsboeket (ook van de bruidsmeisjes), de corsages voor de familie, de fooien voor 'personeel' (chauffeur/koetsier, bediening), bedankcadeaus voor ceremoniemeester en bruidspersoneel en de huwelijksreis!  

Kousenband 
Vroeger ging de familie mee naar de sponde om de ontmaagding bij te wonen. Het bruidspaar werd dan bekogeld met sokken, en als een sok op de neus van de bruidegom belandde, kregen ze een zoon. Dit ritueel is later vervangen door het wegwerpen van een kousenband.  

Links of rechts?  
Tijdens de huwelijksvoltrekking zit de bruidegom links, en de bruid rechts. Ook in de auto en eventueel bij het binnenlopen in de kerk blijft de bruid aan de rechterzijde van de bruidegom. Maar let op, want eenmaal getrouwd dan loopt de bruid links van haar kersverse echtgenoot de kerk uit. Loopt het bruidspaar vooruit de kerk of het gemeentehuis in, dan lopen de vrouwelijke gasten bij binnenkomst achter de bruid. Bij het verlaten van het gemeentehuis of de kerk lopen ze achter de bruidegom. In beide gevallen rechts dus. De ringen en bloemenstrooiers  

De ringen worden op een trouwkussen voor het bruidspaar de kerk of het stadhuis ingedragen (tenzij de bruid wordt 'weggegeven'). Meestal worden de ringen door een bruidsmeisje gedragen. Bloemenstrooiers lopen ook altijd voor het bruidspaar uit (bij het binnenkomen of verlaten van de kerk of het gemeentehuis).  

Naar het altaar  
Eenmaal in de kerk en of het gemeentehuis volgt het volgende dilemma. De romantische lezing is met de bruidegom wachtend voor het altaar terwijl de bruid aan de arm van haar vader de kerk of trouwzaal binnenschrijdt. Steeds vaker loopt het paar echter samen naar het altaar. Om toch dat mooie moment te creëren worden de gasten vooraf naar hun plaatsen geleid. Op het moment dat het bruidspaar binnenloopt, gaat iedereen staan.  

Nadenken  
De bruid werd na een huwelijksaanzoek niet geacht direct 'ja' te zeggen. Zij hoorde daar eerst goed over na te denken! Wanneer de bruid het aanzoek 'aannam', dan bezochten de ouders van de bruidegom de ouders van de aanstaande bruid.  

Ophalen van de bruid  
Helemaal volgens de regels is het als de vrouw uit haar ouderlijk huis wordt opgehaald door haar toekomstige echtgenoot. Voor veel stellen is dit lastig omdat de meesten tegenwoordig al samenwonen voor het huwelijk. In dat geval gaat de bruid soms de nacht voor de bruiloft bij haar ouders logeren, of besluit het paar om de gasten gewoon bij hun thuis te verzamelen en daar gezamenlijk te vertrekken.  

Receptie  
Volgens de klassieke opstelling staat het bruidspaar in het midden, de bruid aan de linkerzijde van haar man. Aan haar linkerzijde staan de moeder en de vader van de bruidegom en rechts van de bruidegom de moeder en vader van de bruid. De gasten feliciteren eerst het bruidspaar, dan de ouders van de bruid en vervolgens de ouders van de bruidegom. Niet echt praktisch, daarom wordt vaak de volgende opstelling gebruikt: Helemaal aan de rechterkant staat de bruid met aan haar rechterzijde haar man. Naast de bruidegom staan de moeder en vader van de bruidegom en daarna de moeder en vader van de bruid.  

Something old, Something new, Something borrowed, Something blue 
Iets ouds staat voor continuïteit, iets nieuws voor optimisme en hoop. Iets geleend betekend dat het geluk van het bruidspaar gedeeld wordt en iets blauws is een teken van oprechtheid, trouw en liefde.  

Speeches  
Tijdens het diner hoort een speech. Deze speech is bedoeld om jullie geluk te wensen. Dit wordt meestal gedaan door de vader van de bruid. Tijdens zijn speech zal hij ook de waardering voor zijn nieuwe schoonzoon uitspreken. Vervolgens is het de beurt aan de vader van de bruidegom. Ook hij wenst jullie geluk en laat weten dat hij blij is met zijn schoondochter. Na de 'officiële' speeches kunnen eventueel nog anderen een speech houden, bijvoorbeeld een getuige, een broer of zus of een ander dierbaar persoon. Wanneer één van de vaders niet in staat is een speech te houden, wordt deze taak overgenomen door het oudste mannelijke familielid, zoals een oom of een broer. Maar ook de moeder van de bruid kan in aanmerking komen. Een speech hoort niet lang te zijn. Vijf minuten zijn lang genoeg. Vaak zal men gebruik maken van een 'spiekbriefje' voor wanneer men de tekst kwijt is. Ga ook geen lange verhalen houden, maar werk met een aantal trefwoorden die je stuk voor stuk afwerkt.  

Het is de taak van de ceremoniemeester om de gasten welkom te heten en de sprekers aan te kondigen. Elke spreker zal dus vooraf aan de ceremoniemeester moeten aangeven dat hij een speech houdt. Na elke speech wordt het glas geheven en wordt er een toost uitgebracht op het bruidspaar. Houdt er wel rekening mee dat de speeches tussen de gangen door gehouden worden. Als een speech te lang duurt en het bediening staat te wachten met een warme maaltijd, dan is dit zonde. Het is aan de ceremoniemeester om de spreektijd in de gaten te houden. Als laatste is de bruidegom zelf aan het woord. Hij zal iedereen bedanken voor de bijdrage die zij hebben geleverd, waarbij hij een bijzonder dankwoord aan zijn schoonouders, ouders en ceremoniemeester zal uitspreken. Hij brengt een toost uit aan alle gasten.  

Strooigoed  
Een joods bruidspaar trapte een glas kapot om aan te geven dat ze ook stilstaan bij het leed dat het joodse volk doormaakte. De tranen van een bruid brengen geluk, deze zorgen voor geluk en dat was goed voor de oogst. Het doorgeven van de zakdoek zorgde ervoor dat ook het ongetrouwde familielid trouwt. Het strooien van rijst zorgt voor vruchtbaarheid en een overvloedig leven, en wie het bruidsboeket vangt is de volgende die gaat trouwen. De weggegeven bruidssuikers symboliseren wensen voor een gelukkig en vruchtbaar leven voor alle bruiloftsgasten. Tegenwoordig is het bij een aantal gemeentehuizen en kerken en feestlocaties niet langer toegestaan om te strooien, of moet het direct na het huwelijk door het bruidspersoneel worden opgeruimd.  

Tafelschikking  
Het maken van een tafelschikking is niet eenvoudig. De bruid en de bruidegom zitten op de ereplaatsen, dat wil zeggen in het midden van een van de lange zijden van de tafel of aan de hoofdtafel. De bruid zit aan de linkerzijde van de bruidegom. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom, naast de bruidegom de moeder van de bruid. De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid zitten tegenover het bruidspaar. De plaatsen naast de ouders van het bruidspaar zijn voor de bruidsmeisjes en bruidsjonkers en de naaste en oudste familieleden. De overige gasten worden volgens rang en leeftijd geplaatst. In het geval dat de bruid of bruidegom geen ouders meer heeft worden hun plaatsten ingenomen door de oudere naaste familieleden of door getuigen. Verder hoort er officieel naast elke dame een heer te zitten en de echtparen zitten niet bij elkaar.  

Toestemming  
Wilde u met iemand trouwen dan was het de gewoonte dat de ander voordat hij zijn geliefde ten huwelijk vroeg - in jacquet toestemming vroeg aan de vader van de bruid. Hij moest dan aantonen dat hij in staat was om zijn aanstaande vrouw goed te onderhouden.  

Vernieuwde liefde  
Heel Nederlands en heel traditioneel is het om na de bruiloft meteen Lelietjes van Dalen te planten. Ieder jaar dat ze weer op komen, vernieuwt de liefde weer.  

Vrijgezellenfeest  
Voor de ontvoering had de bruidegom hulp nodig van zijn vrienden. Als dank hiervoor bood hij, op de avond voor het huwelijk, zijn vrienden een feest aan. Hierdoor kennen wij de vrijgezellenavond. De kosten voor het vrijgezellenfeest zijn voor de gasten.